Tuesday 20 September 2011

Ockuperad (nr 113)

Två bin kom på besök i vårt kök i hopp om att hitta något vått och sött sedan alla blommor dött i årets sensommartorka och lämnat dem utan nektar. Vi hjälpte dem ut och tänkte att vi kunde mata dem på balkongen med sockerlag och frukt.

Helt riktigt. Det där är getingar och inte bin. Gentlemannasteklarna försvann och istället ockuperades tallriken av giriga getingar. Bin är intelligenta och trevliga. De flyttar på sig och lämnar plats åt andra medan getingar ständigt bråkar om maten, men det är trivsamt att mata vilda djur och getingar skitar inte ner som duvor. Vi fyller på med sockerlag varje dag och har getingbesök hela tiden, men de struntar i vårt kök för maten är redan serverad utomhus!

Passar ihop (nr 112)

Det här huset är k-märkt och finns i Brcko i Bosnien och har försetts med tre skyltar. På en har bokstäverna bleknat bort men de andra två berättar att huset byggdes 1865 och var turkiskt konsulat 1878-1918 under det att området tillhörde Österrike-Ungern och att Jugoslaviens socialistiska arbetareparti (kommunisterna) här hade sitt andra möte i Brckos kanton 1923. (Den stora skylten med blå ram visar vägen till stadens hamn.  Skyltarna jag talar om sitter på väggen runt gårdsingången till vänster om huset som damen i grön just går förbi).

På vad sätt passar nu detta ihop, undrar den som läst temarubriken. Ja du. Det är ju det. Hur får man Västbalkans oregelbundna lapptäcke till historia och kultur att passa ihop? Någonstans gör det ju det. För att det måste göra det, liksom människorna som bor på andra våningen måste tvinga samman sitt nutida parabolantennhushåll med nästan 150-åriga sönderfallande väggar för alternativet att bo på gatan inte lockar. Men det är inte lätt. Inte oväntat att de blir rätt griniga ibland, jugoslaverna.

Monday 19 September 2011

Augusti (nr 111)

Inte min vanliga kamera. Någon har ställt in den att visa datum, men det passar rätt bra när man har en rubrik som är tidsorienterad. Blomman uppe till höger är såpnejlika, men de andra vet jag inte namnet på. De här är från Billingen, men sådana växer på Balkan också och de doftar sött och blommigt.

Svamp (nr 110)

Jag gav mig ut i den svenska skogen för att leta mogna enbär, men enbären var gröna och någon älg att skjuta hittade jag inte så jag plockade, med Guds hjälp, några kantareller istället.

Nätverk (nr 109)

Egentligen inte min bild, utan min dotter Kristinas, men det är min kamera och min beskärning! Hjoån sedd genom två nätverk. Det ena rätt uppenbart, det andra, kan ni se det? Kanske inte mycket till nätverk längre, men det syns i alla fall rester.

Djurungar (nr 108)

Mys och gos.

Båthamn (nr 107)

Hjo hamn med randig farbror. Jag tycker om de tre träden.

Badstrand (nr 106)

Om man letar (och är beredd att åka flera mil) kan man hitta helt okej badplatser i kontinentala Bosnien. Det här är ett gammalt grustag.

Saturday 17 September 2011

Lista (nr 105)

Den där listan var det ja ...

Eget tema: Vetenskapsman (nr 104)

Det här färgavskavda och fula exemplet får tyvärr representera vetenskapsmannen Nikola Tesla som bland en mängd andra uppfinningar står bakom trefasuttag. Återigen tyckte jag helt enkelt att det var ett smart tema man kan göra mycket med, även om jag inte lyckats så bra ;) .

Kedja (nr 103)

Spikens fiskeläge. (Vänern).

Hopp (nr 102)

Badnjutare i Pelagicevo, Bosnien.

Foaje (nr 101)

Trångt i biofoajen!

Blixt (nr 100)

Ville prova blixten i ett spegelskåp. Effekten blev inte så intressant som jag väntat mig.