Wednesday 29 February 2012

Mossigt (nr 58)

Det var mossigare ändå innan två ekorrar bestämde sig för att slita i mosstäcket och barnen fock för sig att dlita ner stora sjok att gör en säng till katter av.

Macro (nr 57)

Jordnötsbågar. Kroatisk basmat.

Rubiner (nr 56)

Det närmsta jag kommit hittills är granater i fruktform.

Hjälpreda (nr 55)

Hos farmor och farfar finns ett bord med en glasskiva som måste putsas varje dag för att inte se läskigt ut.

Ful (nr 54)

Behöver jag verkligen förklara?

Tvätt (nr 53)

Här hänger man på rad i väntan på sommar och tvätthängning utomhus.

Y (nr 52)

Y och hans goda vän stora I.

Wednesday 22 February 2012

Taggig (nr 51)

Vackra och väldoftande om sommaren, bara elaka på vintern.

Rost (nr 50)

Ett rostigt träd. Men ingen järnek - HA HA.;)

Näsduk (nr 49)

Vadå näsduk i singular? Det förekommer inte i min väska. Doftar viol, pepparkakor och ...svan?

Mulet (nr 48)

Ja, inte var det soligt.

Länk (nr 47)

Länkar i kedjan som låser veven till en brunn.

Korn (nr 46)


Vinter är en geggig upplevelse och i matväg är den mest små dammiga korn av majs med tillskott, sa hönan till höger som längtar efter färsk nate och salat.

Kelig (nr 45)

Den så kallade Svarta Katten. Vi vet inte vad den heter. Bara att den gillar att kela och att äta.

Gult (nr 44)

Riktiga brevlådor är gula. Gult är kult.

Aska (nr 43)

Får det lov att vara en hink aska? Med den kan man skrämma bort sniglar, leka sotare och rena vatten. Fast vi slänger den bakom hasselbuskarna bakom hönshuset för där slipper vi se den.

Tuesday 21 February 2012

Semla (nr 42)

Om detta kanske jag har något att säga senare. Nu hinns inte. En semla är det som sagt i alla fall.

Uppdatering: Semlesuget har inte infunnit sig i år, men för temats skull då. Hembakad enär de stackars sydslaverna inte har upptäckt semlan i all dess härlighet, men det är helt okej eftersom semlorna då blir som jag tycker att de ska vara. Kroaterna firar också fettisdag med maskerader och karneval (sambabefriad, tyvärr) så barnen har klätt ut sig till skurkar och för att överdriva rejält hade vi chili till lunch. Mardi gras i södra USA, vet ni.

Tuesday 14 February 2012

Hjärta (nr 41)

Recept. Men jag fegade på bikarbonatet som jag ofta har otur med och tog dubbelt med bakpulver.

Lavendel (nr 40)

Vårt skoskåp i all sin härlighet. Under en period köpte jag syntetiska doftprodukter för att stävja odörer, men de tynar bort och dör efter någon månad. Den lilla glansiga påsen med lavendel från Adriatiska havet har skött sitt jobb i ett år. Inte illa för en liten blomma.

Thursday 9 February 2012

Vattendroppar (nr 39)

Frusna strax före fallet.

Street art (nr 38)

- 20 och snö. Det pryder gatorna på ett sätt jag tycks vara ensam som vuxen att uppskatta på hela, vida, stora Balkan.

Ni ser tjejen här nere, hon i den ljusa jackan. (Klicka upp bilden till större storlek). Det var inte -20 den dagen så hon hade ingen mössa. Ser ut som vilken tjej som helst, visst? Ser ni sopcontainern till vänster längre fram? När tjejen kom så långt gick hon raka vägen till soporna och började leta runt i dem efter brännbart material. Man kan se pensionärer gå runt med små vagnar och skottkärror och leta PET-flaskor och papper för att få något att värma sig med och igår fann polisen en ihjälfrusen hemlös man. Vinterkyla är dödligt allvar för de som inte har och de är fler än man kan tro, men det är inte vinterns fel utan den extrema nationalismens, separatismens och girighetens fel.

Mönster (nr 37)

Kondens, my friends! (Ett annat vinterfönster)

Torn (nr 36)

Vem svänger på svansen i barfotadansen? Jo, Mumin! Men jag såg inga troll för mumintrollen går i ide om vintern ;)

Tuesday 7 February 2012

Eget tema: barndomsminne (nr 35)

Något sade mig att det var dags att prova aniskaramellerna jag undrat över. Det var det. De smakar som bröstkaramellerna jag älskade som barn. En hel karamell åkte ner som efterrätt. När man inte mår bra suktar man efter välkända, trygga smaker och de kan vara rätt kniviga att få tag på utrikes, så det här var en trevlig upptäckt.

Orange (nr 34)

Jag vill ha frukt, men jag orkar inte skala. Räddad av Rauchs dryck som smakar apelsinisglass. Dagens lunch! (Jo, jo. Här gör man framsteg).

Eget tema: lunch (nr 33)

Gårdagens lunch: en isbit. Men ååå vad den var god.

Läskande (nr 32)

Iste. Hemmagjort enligt sydstatsrecept och en favoritdryck. Kall och söt med färskpressad citron. Och fullkomligt motbjudande där jag ligger i sängen. Blääää.

Fötter (nr 31)

Först snöar vi i stort sett inne - det går inte att röra sig genom staden och skolorna är stängda hela veckan - sedan blir jag magsjuk, har ni hört på den! Jag som inte varit sjuk i magen, ja faktiskt knappt sjuk alls, i åratal och så fälls första barnet, sedan andra och så jag. En konstig sjuka som gav känslan av att jag ständigt har fel temperatur och ont i skelettet. Huvudet för varmt och fötterna för kalla och strax tvärtom. Kudden är för tjock, men den tunnare för tunn och jag fryser, men står inte ut med känslan av täcket mot kroppen. Här mina kalla fötter.

Pensel (nr 30)

Pensel med vänner.

Fläsk (nr 29)

"Bönor utan fläsk är som barn utan föräldrar." Anthony Bourdain

Saturday 4 February 2012

Vinter (nr 28)

Vid foten av den här husliknande tingesten har en pojke hittat en 1, 5 meter hög betongramp att åka släde på. Och här en lokal galning:

Vitt (nr 27)

Och så, inom loppet av en dag, blev det vispgrädde över hela staden.

Student (nr 26)

Läser man student som ett engelskt ord så kan det användas om vilken lärande person som helst.

Thursday 2 February 2012

Knopp (nr 25)

Hårt beskuren bild eftersom kameran inte vill bjuda på närbilder längre. Magnoliaknoppar.

Motljus (nr 25)

Övergivet utedass i motljus.

Giftig (nr 24)

Det hände sig att jag drabbades av förlamande yrsel. Jag kunde inte gå eller sitta, bara ligga. Efter ett par åksjukepiller besökte jag en örondoktor som skrev ut en flaska bittra homeopatiska droppar, "Vertigoheel", som bland andra gifter innehåller ett som i mycket små doser kan ge andningsstillestånd vilket är högst olämpligt för den som önskar fortsätta sitt jordeliv till hög ålder. En sådan flaska gift tycker jag hör hemma hos en sopcontainer och inte i min kropp. (Vertigoheel står på kanten och har höjdskräck precis som James Stewart i hitchcockfilmen Vertigo/Studie i brott och det tycker jag är rätt åt den).

Frökapsel (nr 23)

Sssssss! Nej, nej. Det är ingen orm utan en fröskida från någon sorts robinia (tror jag).

Färgklick (nr 22)

Fokusproblem tyvärr. Men tanken var i alla fall att visa på en klick som består av olika färger tillsammans  och som kanske inte är så iögonenfallande utan kräver att man söker det. Bosniska städer kan verkligen konsten att vara grå så jag letar alltid efter en sorts lufthål av färg och form i all kantig betong. Som de varma nyanserna till vänster mot de svalare till höger och den trassliga busken mellan dem.

Kamerahaveri

Min gamla Kodak har drabbats av ålderskrämpor. Den ser illa på nära håll. Zoomande fotografer göre sig icke besvär! Det blir bara sudd. Ja. Så det blir därefter. Nu  vet ni det.